12 Nisan 2017 Çarşamba

Kurumsal Bakış Açısına Göre Ağ Çeşitleri

1. Intranet
Tek yönetim merkezini kontrolü altında olan kapalı ağlara Intranet denir. Intranet network katmanında(layer-3) çalışır ve yönetim merkezi kullanıcıların erişim yeteneklerini belirler. Çoğunlukla güvenlik çekincesi bulunan intranetler Internet bağlantısı olmadan kurulur. Çoğunda tek web sunucusu bulunur ve web erişimi kısıtlı olarak sağlanır.(teiasnet, tsknet, vb.)

2. Extranet
Tek yönetim merkezini kontrolü altında olan açık ağlara Intranet denir. Şirket bağzı uygulamalarının erişimini internete açması ile intranet extranet e dönüşür.

3. Internet (internetwork)
Burda bahsi geçen internet Internet ile karıştırılmamalıdır. Birden fazla bilgisayar ağının birbiri ile bağlanarak iletişime geçmesi ile oluşur. Internet de bir internettir. WAN’ların birbiri ile bağlanarak oluşturduğu karmaşık ağ yapısıdır.

4. Internet(The Internet, The WWW)
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir.İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir.

5. Darknet
Özellik gösteren yazılımlar aracılığı ile erişilebilen Internet altyapısını kullanan bir networktür. Internet ortamında yönetimlerin yarattığı sansür ortamına tepki olarak kurulmuş ve yazılımı yükleyerek kullanan kullanıcıların P2P mantığına göre birbirinin paketlerini yönlendirmesi mantığına dayanan karmaşık algoritmalar kullanır. Tam anonymity sağlama mantığına dayana Darknet standart protokolleri ve portları kullanmaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ağ (Network) Nedir?

En az iki bilgisayarın birbirlerine bağlanıp, bilgi alış-verişinde bulunmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Bilgisayar ağla...