12 Nisan 2017 Çarşamba

Coğrafyalarına Göre Ağ Türleri


     



         PAN - Personal Area Network


Kişisel alan ağı, bilgisayar aygıtları arasında iletişimi kurmak için kullanılan ağdır.Bunlar telefon , kişisel dijital asistanlar gibi kişiye yakın bulunurlar.Bu cihazlar söz konusu kişiye ait olabilir ya da olmayabilir.PAN'ın menzili birkaç metredir.PAN kişisel aygıtların birbirleriyle haberleşmelerinin yanı sıra , Internet veya bir yüksek düzeydeki ağa bağlantı gerçekleştirmek için de kullanılabilir.Kişisel alan ağları USB gibi veriyollarıyla kablolu kurulabilir.Kablosuz bir kişisel alan ağı da Bluetooth, UWB , ve Z-Wave gibi ağ teknolojileriyle kurulabilir.

        LAN - Local Area Network


Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları vb. gibi sınırlı coğrafi  alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır. LAN'ların özellikleri ise daha yüksek veri aktarımı, daha küçük bir alan, ve daimi bağlantıyı sağlamak için aylık kira karşılığı bir ara elemana gerek olmamasıdır. ARCNET, Token Ring ve diğer teknolojik uygulamalar geçmişte kullanıldı, fakat günümüzde elektromanyetik paraziti önleyen kablolamanın da bulunmasıyla ethernet, ve kablosuz internet yaygınlaşmıştır.

            MAN - Metropolitan Area Network


               Metropol alan ağı genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli backbone teknolojisini kullanarak Lan lar arasında bağlantı kurar, internet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar.


     WAN - Wide Area Network


Geniş alan ağı, birden fazla cihazın birbiri ile bağlanmasına ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. Yerel alan ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan çok geniş ağlardır. En meşhur geniş olan alan ağı internettir.


·        SAN - Storage Area Network


Depolama alan ağı, büyük ağ kullanıcılarına hizmet vermek üzere veritabanı sunucuları ile birlikte farklı tipteki veri depolama cihazlarını birbirine bağlayan ve bu cihazlar arasında veri alışverişine olanak veren özel amaçlı, yüksek hızlı bir ağdır. Bir depolama alan ağı, yönetim katmanına fiziksel bağlantılar sağlayan ve aynı zamanda bilgisayar sistemlerini, depo birimlerini ve bu birimlerin aralarındaki bağlantıları düzenleyen bir iletişim altyapısından oluşmaktadır.


·        VPN - Virtual Private Network


 Sanal özel ağ ile ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için, VPN kullanarak ağa bağlanan bir cihaz, fiziksel olarak bağlıymış gibi o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunabilir. Kısacası Virtual Private Network (VPN), İnternet ya da başka bir açık ağ üzerinden özel bir ağa bağlanmayı sağlayan bir bağlantı çeşididir. VPN üzerinden bir ağa bağlanan kişi, o ağın fonksiyonel, güvenlik ve yönetim özelliklerini kullanmaya da devam eder. VPN'in en önemli iki uygulaması OpenVPN ve IPsec'dir.


·        CAN - Campus Area Network


Kampüs ağı, belirli bir coğrafi bölgeyle yerel ağların ara bağlantısının yapıldığı bilgisayar ağıdır.Bir kuruluş, devlet, üniversite gibi yerler, ağ ekipmanları(switch, router) ve iletim medyası (optik fiber,Cat5 vs.)'nın neredeyse tamamına sahiptirler.Üniversite kampüs ağında, ağ muhtemelen akademik binalar, üniversite kütüphanesi ve öğrenci yurtları gibi binaları kapsayan kampüs binalarına bağlıdır.


     



   





·       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ağ (Network) Nedir?

En az iki bilgisayarın birbirlerine bağlanıp, bilgi alış-verişinde bulunmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Bilgisayar ağla...